Hoe kunnen we je helpen?

Tekst optimaliseren

Hoe verwerk je zoekwoorden goed in je tekst?

Tekst optimaliseren

De teksten op je website zijn heel belangrijk voor de zoekmachine. Tekst is makkelijker te verwerken voor de zoekmachine dan veel andere inhoud.


Daarnaast vertel je met je tekst ook je verhaal aan je bezoekers. De zoekmachine is dus ook zo gemaakt dat die in de tekst zoekt naar aanwijzingen waar een pagina over gaat.

Verwerk je zoekwoorden in je tekst

Elke pagina heeft een eigen onderwerp en daarom ook zijn eigen zoekwoorden. Het is belangrijk om die woorden op z’n minst op de pagina te laten voorkomen.


Als je wilt dat een pagina gevonden wordt voor het zoekwoord “brood”, moet Google begrijpen dat die pagina ook echt over brood gaat. Je verbetert dan duidelijk je kansen op een goed positie voor dat zoekwoord als het woord “brood” op de pagina wordt gebruikt.

Een afbeelding is geen tekst

Google kan niet zien wat er op een afbeelding staat. Als je dus beeldmateriaal plaatst waar tekst in staat, ga er dan vanuit dat Google dat niet zomaar kan verwerken. Je kunt foto’s optimaliseren, maar als de foto alleen of vooral tekst laat zien, is het beter om die tekst in een tekst-element te zetten.

Moet ik mijn zoekwoorden heel vaak in de tekst zetten?

Om een betere positie te krijgen voor een bepaald zoekwoord, helpt het niet om dat zoekwoord zo vaak mogelijk te krijgen. Als een woord meer dan één keer voorkomt, kan dat een kleine aanwijzing zijn dat dat woord belangrijk is voor die pagina.


Belangrijker is dat de pagina interessant is en blijft voor je bezoekers. Als je je teksten schrijft of herschrijft is het belangrijk om zoekwoorden te gebruiken, maar forceer het niet.

Koppen optimaliseren

Een kop is een bijzonder stukje tekst. De woorden die in een kop staan, vertellen iets over de tekst die daaronder staat en geven daarom goede informatie over de inhoud van de pagina.


Het is daarom goed om koppen kort te houden en in de koppen vooral zoekwoorden te gebruiken die voor die pagina belangrijk zijn.

Koppen gebruiken

Er zijn 3 soorten koppen: Groot, Middelgroot en Klein

Technisch worden ze ook wel H1, H2 en H3 genoemd. Die namen kom je misschien ook tegen in SEO handleidingen.


Om de koppen goed in je pagina te verwerken, kun je het element Kop gebruiken. Een pagina met een goede opbouw gebruikt maar 1 keer een grote kop (H1). Voor de tussenkoppen kun je dan middelgrote koppen gebruiken (H2). Als je de tekst onder een tussenkop nog verder wilt verdelen, kun je daarvoor kleine koppen gebruiken (H3).