Hoe kunnen we je helpen?

Er is een nieuw menu voor Jimdo. We werken je site in november vanzelf bij. Als je hier dus plaatjes ziet die er anders uitzien dan in je website, geen zorgen. Je krijgt eerst een mail en dan werken we je site bij naar wat je hier ziet.

Bekijk het nieuwe menu

Indexering

De index is de lijst van sites die bij Google bekend zijn. Als je site in die index staat, kan hij getoond worden in de zoekresultaten.

Je site verder optimaliseren heeft pas zin als je site in de index van Google staat.

Is mijn website geïndexeerd?

Via Menu > SEO > SEO > Deze pagina kun je kijken of je site geïndexeerd is. Als je klikt op "Controleer indexering" zie je een lijst van alle pagina’s van je website die in de index van Google staan.

Wat doe ik als mijn site niet in de index staat?

Meestal vindt Google een site vanzelf. De zoekmachine komt vanzelf langs, ziet je website en verwerkt die. Als het nou erg lang duurt, kun je zelf een beetje helpen.

Google Search Console

Google heeft een gratis programma waar je meer informatie vindt over je website: Google Search Console. Als je je daar aanmeldt, kun je je sitemap indienen. Je weet dan zeker dat Google naar je site komt kijken.

 

Een sitemap is een lijst van alle pagina's op je website. Je vindt de sitemap van je Jimdo website door /sitemap.xml achter het adres van je site te typen. De pagina die je dan ziet, heeft geen vormgeving. Het is alleen informatie. Voor een vormgegeven versie kun je op de link 'Sitemap' in je footer klikken.

Links naar je website

Als een zoekrobot een link ziet naar een nieuwe website, komt die website op een lijst terecht. Als het ware een lijstje van “websites die we moeten bezoeken”. Kort daarna komt er dan een zoekrobot bij die website langs, bekijkt wat er op de website staat en voegt die informatie toe aan Google. Die website wordt dan aan de index toegevoegd.

 

Als je dus een nieuwe website hebt, helpt het als andere websites een link naar jouw website maken. Als de andere website al in de index staat, komt er vanzelf een crawler langs die die link bekijkt.


Komt elke nieuwe website in de index?

Als iemand zoekt in Google, wil Google goede zoekresultaten laten zien. En dat betekent websites met veel goede, betrouwbare informatie.

Lege websites voegen geen waarde toe

Een website die helemaal leeg is, wordt dus misschien niet opgenomen. Een lege website geeft geen informatie en voegt dus geen nieuwe informatie toe aan de index: mensen die in Google zoeken, hebben niks aan deze website.

Spam websites worden ook geweerd

Google wordt steeds beter in het automatisch herkennen van spam websites. Ook die websites zijn niet nuttig voor mensen die in Google zoeken. Gelukkig heb je daar normaal gesproken als Jimdo-gebruiker niet mee te maken.