Hoe kunnen we je helpen?

Domeinen met een trema

Behalve een 'normaal'  domein, kun je ook een domein met een trema bestellen. Bijvoorbeeld een domein met een ä, ë, ï, ö of ü erin. 

 

Let op: 

Domeinen met trema kunnen alleen als extra domein besteld worden. Je kunt deze domeinen niet als hoofddomein instellen. 


Wij raden het gebruik van domeinen met een trema, of met andere bijzondere tekens, af, omdat ze beperkingen met zich mee brengen. Meer daarover hieronder. 

 

Belangrijk:

Als je wilt dat je domein overal goed getoond wordt, kun je beter geen domein met trema gebruiken of het hetzelfde domein zonder trema erbij kopen. 

 

Op het moment is het helaas niet mogelijk om het Jimdo domeinbeheer te gebruiken voor domeinen met een trema.

 

Wees niet verbaasd als je domein in de bestellingsbevestiging 'vreemd'  getoond wordt, bijvoorbeeld met "xn--" aan het begin. Wat je ziet is een zogenaamde Punycode, die nodig is om trema's en andere bijzondere tekens in een domein weer te geven. Voor je bezoekers wordt je domein normaal weergegeven, precies zoals je het besteld hebt.

 

Registreer je het domein müller.nl, dan krijg je het domein mueller.nl er niet automatisch bij. Dit zijn twee compleet verschillende domeinen. 

 

Als je interesse hebt in een *.com of *.net domein met een trema, lees dan onderstaande aanwijzingen voor de veiligheid goed door!

Veiligheid bij *.com en *.net domeinen

Hoe het er technisch uitziet

Als je besluit om een .com of .net domein te kopen met een trema erin, heb je het probleem dat een groot deel van je bezoekers dit domein niet correct kan weergeven in hun browser. In plaats daarvan zien ze de Punycode-notering.

 

De Punycode-notering is de technische uitvoering van domeinnamen met trema, die bij de zogenaamde IDN horen, de "Internationalized Domain Names". Zo wordt het domein

 

www.börse.de bijvoorbeeld intern zo  

www.xn--brse-5qa.de weergegeven.

 

Alleen als jouw browser al de weergave van domeinen met trema ondersteunt, wordt www.börse.de weergegeven in plaats van de Punycode. 

 

Bij een .com extensie kan internet Explorer bijvoorbeeld met een Plugin de juiste versie tonen. Firefox kan dit niet en zal alleen de Punycode-versie van het domein laten zien. Waarom?

Mogelijke risico's

Kijk eens goed naar de onderstaande twee domeinen:

 

www.paypal.com

www.pаypal.com

 

Zie je verschil? Waarschijnlijk niet. Het verschil tussen de twee domeinen zit daarin, dat bij het tweede adres de eerste "a"  een Russische letter is. Op het eerste gezicht niet te herkennen - en dat is precies het probleem. 

 

Dit zou de deur open zetten voor het gebruik van vervalsde domeinen. Als je een phishingmail krijgt, waarin je wordt gevraagd om je accountgegevens bij Paypal te actualiseren, kun je in de IDN niet herkennen dat het om een vervalsing gaat. In Punycode zie je dit wel: 

 

www.paypal.com

www.xn--pypal-4ve.com

Waarom heb ik hiermee te maken?

Aan de beheerders van domein-extensies (in Nederland is dat bijvoorbeeld de SIDN) wordt gevraagd om beveiligingsmaatregen in te voeren om te verhinderen dat gelijk-klinkende domeinen door verschillende eigenaren geregistreerd worden. Wie zulke beveiligingsmaatregelen op welke manier heeft ingebouwd, kun je op deze pagina van Mozilla nalezen (alleen in het engels). 

 

Helaas is hiervoor bij .com en .net domeinen geen akkoord bereikt worden en daarom blijft het bovenstaande beveiligingsgevaar bestaan. Om er zeker van te zijn dat je niet ongemerkt in de val loopt, heeft Firefox de weergave van IDN bij .com en .net domeinen standaard gedeactiveerd. Als die domeinen bezocht worden met Firefox, wordt automatisch Punycode getoond.