Hoe kunnen we je helpen?

Blog

Bloggen is een mooie manier om je eigen teksten op je website te zetten. De blog is niet alleen goed voor het delen van je verhalen maar helpt je ook om een beter resultaat in de zoekmachines te krijgen.

 

Bloggen met Jimdo is heel makkelijk. Je logt in en gaat via je het menu naar je blog. Hier activeer je de blog en kun je meteen beginnen met het schrijven van je blogposts.

Blog activeren

Bij een nieuwe website is het blog niet standaard geactiveerd. Om een blog te beginnen, moet je blog dus geactiveerd worden. Dat doe je via Menu > Blog > Activeer blog. 

Blog pagina

Als je blog is geactiveerd komt er automatisch een pagina met de naam 'Blog' in je navigatiemenu te staan. Op deze pagina zie je de teasers van je gepubliceerde blogposts. 

 

Je kunt de automatische blogpagina ook uitzetten. Hiervoor ga je naar Menu > Blog en klik je op het tabblad 'Instellingen'.

Ook kun je hier de naam van je blogpagina veranderen. Dit kun je niet in het navigatiemenu zelf doen.

Blogartikel schrijven

Na het activeren van je blog, kun je meteen beginnen met het schrijven van je eerste blogpost. Je kunt daarbij alle elementen gebruiken die je ook bij andere pagina’s op je website kunt gebruiken. 

 

Meer artikelen kun je toevoegen via de knop 'Nieuwe blogpost schrijven'. 

Eerst ontwerpen, dan publiceren

Standaard staat een nieuw artikel eerst als “ontwerp” ingesteld. Het wordt dus niet meteen gepubliceerd. Zo heb je rustig de tijd om je blogpost te schrijven en vorm te geven. Als je tevreden bent met je blogpost, klik je op de titel en verander je status van “ontwerp” naar “publiceren”. Je blogpost staat dan online.

Commentaar

Bij het publiceren van je blogpost kun je ook kiezen of je lezers commentaren mogen achterlaten. Door commentaren aan te vinken, sta je commentaren toe. Je lezers kunnen dan reageren. Commentaren kun je op elk moment weer uitschakelen. 

Disqus gebruiken voor commentaren op je blog

Disqus is een handige tool om bezoekers van je website te laten reageren op je geschreven blogposts. Disqus heeft de volgende functies: 

  • Direct reageren op commentaren
  • Eenvoudig beheer van commentaren
  • Gebruikers kunnen elkaars commentaren beoordelen
  • Gebruikers kunnen inloggen via sociale media
  • Gebruikers kunnen discussies volgen

Privacybeleid
Als je Disqus wilt gebruiken voor je website is het goed om het privacybeleid te lezen.
Het privacybeleid kun je hier bekijken.

Om Disqus te activeren voor je blogposts gebruik je het onderstaande stappenplan:

1. Kies Disqus als commentaarsysteem

Om Disqus te activeren ga je naar Menu > Blog > Algemeen. Kies bij 'Commentaarsysteem' voor Disqus in het drop-down menu.


2. Maak een account aan bij Disqus

Om een account aan te maken ga je eerst naar de website van Disqus. Je kiest daar een gebruikersnaam, wachtwoord en vult je e-mailadres in. Nadat je een account hebt aangemaakt klik je op 'Get started' > Klik daarna op 'I want to install Disqus on my site' > Vul daar een 'Shortname' (website name) in > Kies een categorie en klik op 'Create site' > Ga nu terug naar je Jimdo website.

 

Als je al een Disqus account hebt dan kun je deze stap overslaan.

3. Voeg je Shortname aan je Jimdo website toe

Voeg je 'Shortname' (website name) uit je Disqus account toe om Disqus te gebruiken voor de commentaren op je blogposts.


Advertenties
Als je voor de eerste keer Disqus gebruikt op je website kan het zijn dat je advertenties ziet bij het commentaarveld. Om deze te verwijderen log je in op je Disqus account en ga je naar Settings > Discovery > Klik op 'Just comments' en daarna op 'save'.

Waar verschijnt mijn blog?

Als je blog is geactiveerd komt er automatisch een pagina met de naam 'Blog' in je navigatiemenu te staan. Op deze pagina zie je de teasers van je gepubliceerde blogposts.

 

Je kunt je blogposts ook op een andere pagina zetten. Hiervoor kun je het element 'Blog tonen' gebruiken. 

 

Let op: Je krijgt je blogposts alleen te zien als je deze geplubliceerd hebt.

Stijl blog

De titelbalk ziet er bij alle blogs standaard hetzelfde uit. Je kunt dit natuurlijk wel aanpassen. Via Stijl in het rechtermenu kun je de stijl voor je blog aanpassen.

Blog deactiveren

Als je de blog niet meer wilt gebruiken dan kun je deze deactiveren. Als je al artikelen hebt geschreven, gaan die niet verloren. Je vindt deze optie alleen als je het blog voor je website al geactiveerd hebt. 

 

Om je blog te deactiveren ga je naar Menu > Blog. Vervolgens klik je op het tabblad 'Instellingen' en zie je de mogelijkheid om je blog te deactiveren. Als je je blog later toch weer wilt gebruiken, kun je deze hier ook altijd weer activeren.

Blog overzicht

In het menu vind je onder 'Blog' het blog-overzicht. In deze lijst vind je al je blogartikelen. Bij elk artikel staat aangegeven wanneer het gepubliceerd is. Als een artikel nog als ontwerp is ingesteld, zie je dat ook. Wanneer je onder de status op het oog-icoontje klikt, publiceer je de blogpost.

Artikel verwijderen

Artikelen die je niet meer wilt gebruiken, kun je hier verwijderen. Hiervoor klik je achter de blogpost op het icoontje met de drie puntjes. Daarbij maakt het niet uit of het artikel al gepubliceerd is of niet.

 

Let op: Als je een gepubliceerd artikel verwijdert, gaan daarmee ook alle commentaren verloren.

Artikel kopiëren

Als je voor je blogs een standaardopbouw gebruikt, kun je een bestaand artikel kopiëren en met nieuwe inhoud vullen. Commentaren bij het artikel worden natuurlijk niet meegekopieerd. 

 

Om een blogpost te kopiëren klik je achter de blogpost op het icoontje met de drie puntjes.

Artikel zoeken

In het zoekveld bovenaan kun je artikelen opzoeken. Dit zoekveld doorzoekt de titels van je artikelen.