Hoe kan ik de inhoud van mijn Jimdo-site beveiligen?

In elke website wordt veel tijd en moeite gestoken. Veel van onze gebruikers vragen ons daarom naar een mogelijkheid om hun Jimdo-sites op te slaan. Wij proberen het risico tot een minimum te reduceren, dat er fouten op jullie Jimdo-sites ontstaan waardoor inhoud verloren gaat. Maar er zijn natuurlijk altijd factoren waar wij geen invloed op hebben, waardoor het kan voorkomen dat jullie laatste veranderingen niet opgeslagen worden.

We vragen er jullie begrip voor dat het op moment niet mogelijk is om delen van je website die je verwijderd hebt, te herstellen. We plannen weliswaar zo´n backup-tool, maar voorlopig geldt nog: Verwijderde inhoud en elementen zijn echt verwijderd.

Backup door de volledige site op te slaan

Om volledig zeker te zijn, kun je je Jimdo-site regelmatig offline, dus op je eigen computer, opslaan. Verschillende online aanbieders kunnen je hierbij helpen.

Eén van die aanbieders is HTTrack. Hun software staat gratis tot je beschikking.

Backup

Wat gebeurt er met de website waar je zoveel tijd en moeite in hebt gestoken als er bij ons een server kapot gaat? Foto's, gegevens, teksten, commentaren in het gastenboek... Alles weg? - Natuurlijk niet!

Mocht er ooit een server kapot gaan, dan hebben we alle maatregelen genomen om alle Jimdo websites zo snel mogelijk weer online te zetten. Daarvoor laten we elke dag een kopie van alle websites maken, die we op een aparte server opslaan.

Met deze backup is het niet mogelijk om losse websites te herstellen, bijvoorbeeld als één van onze gebruikers per ongeluk zijn gastenboek verwijdert. We hebben op het moment bij Jimdo ook geen optie waarmee gebruikers zelf een kopie van hun eigen site kunnen maken, die ze zelf weer kunnen uploaden.

We laten je wel graag een handig programma zien, waarmee je een Jimdo website bijna exact op je computer kunt opslaan:

http://www.httrack.com (Win)
http://www.sitesucker.us (Mac, iPhone & iPod Touch)

HTTrack en Sitesucker slaan een complete kopie van een opgegeven URL op je computer op. Die kopie wordt zo opgeslagen dat je hem offline kunt bekijken. Navigatie-onderdelen, links, alles werkt zoals op je 'echte'  Jimdo website. In het programma zelf kun je nog instellingen bewerken, zodat ook de inhoud van externe links opgeslagen wordt.

Een backup die je op deze manier maakt kun je weliswaar niet naar je Jimdo website uploaden, maar je hebt een precieze kopie van je website, zoals die eruitzag op het moment van opslaan. Hiermee je website herstellen als je per ongeluk onderdelen verwijdert hebt.

De kopie heeft wel een klein nadeel: dynamische inhoud, zoals Flash fotogalerijen of video's wordt niet opgeslagen. Denk er dus aan dat je een aparte map maakt op je computer waar je foto's opslaat die je naar de fotogalerijen op website uploadt.