Wanneer krijg ik mijn FTP-toegangsgegevens?

Wanneer krijg ik mijn FTP toegangsgegevens? Zo luiden vele emails die wij dagelijks ontvangen. Het antwoord daarop is echter, dat Jimdo geen FTP-toegang heeft. Op deze pagina leggen wij uit waarom zo'n toegang ook helemaal niet nodig is bij Jimdo en welke mogelijkheden je hebt om de gegevens van jouw Jimdo-website op te slaan.

Het CMS van Jimdo

CMS staat voor "Content Management System". Het is een systeem, dat het bestandsbeheer voor de user regelt. Bij Jimdo hoef je je geen zorgen te maken waar je je gegevens moet opslaan. Upload de inhoud gewoon daar waar ze later te zien moeten zijn: direct op de website en onmiddelijk zichtbaar voor de bezoekers van jouw site.

Bestandsbeheer bij Jimdo

Het CMS van Jimdo werkt op het niveau van zogenaamde modules, d.w.z. jij bepaalt tijdens het bewerken van je website welke inhoud (tekst, foto, video) je als volgende zou willen toevoegen. Op basis van deze keuze neemt ons CMS dan de interne opslag van de betreffende gegevens over (foto's belanden bijvoorbeeld in de subfolder “cc-images“).

Voor bijzondere gedeeltes van je website (zoals bijvoorbeeld een eigen layout) hebben wij een eigen bestandsbeheer ingebouwd, die jou in staat stelt om bestanden op te slaan, die bijvoorbeeld uitsluitend gebruikt worden voor het design van de website.

Hoe kan ik mijn huidige website bij Jimdo uploaden?

Het uploaden van een met externe programma's (zoals bijv. Frontpage) gebouwde website is bij Jimdo helaas niet mogelijk. Zou een dergelijke website bij ons geupload worden, dan zou de inhoud (foto's, tekst, enz.) niet met ons CMS bewerkt kunnen worden.

Bestanden ter download klaarzetten

Af en toe is het nuttig om bestanden ter download klaar te zetten voor de bezoekers van jouw website. Hiervoor heeft Jimdo een element gecreëerd: "Bestand downloaden". JimdoBusiness en JimdoPro gebruikers kunnen hier bestanden van elk maximaal 100 MB en JimdoFree gebruikers van elk maximaal 5 MB uploaden.

Kan ik afzonderlijke PHP-bestanden uploaden?

Uit veiligheidsoverwegingen is het helaas niet mogelijk eigen PHP-bestanden (of ASP, PERL) te uploaden.

Veiligheidskopie & backup

Om er zeker van te zijn, dat in het geval van een server crash bij Jimdo geen gegevens verloren gaan, maken wij elke dag een backup van alle websites en slaan deze veilig op een andere server op. Wij zijn dus in staat om in een dergelijke situatie alle websites te herstellen. Deze backup functioneert echter alleen op "top level". Als je zelf iets per ongeluk van je website verwijdert, kunnen wij dat helaas niet herstellen met onze backup.

Voor een offline backup van je gegevens kunnen wij het gratis programma HTTrack aanbevelen. Een op deze manier gemaakte backup kun je weliswaar niet meer naar jouw Jimdo website uploaden, maar je hebt wel een kopie van van jouw Jimdo-website ten tijde van het maken van de backup. Aan de hand daarvan kun je, nadat je per ongeluk iets verwijderd hebt, je website in de oorspronkelijke toestand herstellen.

Let op:

Dynamische inhoud, zoals Flash fotogalerijen of video's, wordt niet opgeslagen!